Wanneer kan spouwmuurisolatie niet?

Het na-isoleren van spouwmuren is een efficiënte manier om te besparen op jouw energiefactuur. Alleen is het jammer genoeg niet altijd mogelijk. We sommen hier even op waarom voor jouw bestaande woning geen spouwmuurisolatie mogelijk is.

Mogelijke problemen spouw

  • Spouw ontbreekt. Het is vanzelfsprekend dat er voor spouwmuurisolatie een spouw aanwezig moet zijn. Nieuwere of zéér oude huizen beschikken niet altijd over een spouw. Controleer dit dus even voor je gaat denken aan spouwmuurisolatie.
  • Spouw is te dun. Om isolatiemateriaal te kunnen aanbrengen moet de spouw minstens 3 cm breed zijn. Hoe breder de spouw is, hoe hoger het effect van de isolatie.
  • Gevelstenen zijn niet bestand tegen vorst. Bij oudere woningen kom je soms nog stenen tegen die niet bestand zijn tegen vorst. Dit heeft als gevolg dat de buitenmuur minder snel zal drogen en de kans op barsten in de winter sterk toeneemt.
  • Gevelstenen zijn niet voldoende bestand tegen slagregen. Afhankelijk van het type steen kan dit ervoor zorgen dat de buitenmuur niet voldoende uitdroogt en het vocht naar binnen slaat.
  • Spouw is sterk vervuild. Het is belangrijk dat het isolatiemateriaal gelijkmatig verdeeld wordt in de spouw. Door vervuiling zoals cementbaarden of puinresten is dit niet mogelijk en ontstaan er koudebruggen. Dit kan dan weer leiden tot vocht- en schimmelplekken.

 

Zijn er oplossingen?

In sommige gevallen bestaan er wel oplossingen voor bovenstaande spouwmuurisolatie problemen.

Bij gevelstenen die niet bestand zijn tegen vorst of vocht kan ervoor gekozen worden deze eerst te impegneren. We brengen hier een transparante laag op de gevel die ademt maar wel vochtafstotend werkt. Zo kan er alsnog spouwmuurisolatie worden toegepast.

Ook bij spouwmuurvervuiling kunnen we een oplossing bieden. Hier gaan we eerst proberen het aanwezige vuil te verwijderen. Is de spouw weer proper, dan kunnen we alsnog isoleren.  Bij veel of grote cementbaarden is dit echter niet mogelijk en moeten we op zoek naar een andere isolatieoplossing.

 

Vrijblijvende controle spouw

Het is dus heel belangrijk om de spouw eerst te laten controleren door een expert. Bij elke spouwmuurisolatie aanvraag komen onze vakmannen vrijblijvend langs voor een endoscopisch onderzoek. We onderzoeken de staat van jouw gevel en spouw grondig om mogelijke problemen te vermijden. Zo ben je er steeds zeker van dat spouwmuurisolatie een goede keuze was!

Aarzel dus niet om dergelijke controle aan te vragen!