Hoe weet ik of mijn woning spouwmuren heeft?

Om spouwmuurisolatie te kunnen toepassen moeten er natuurlijk spouwmuren zijn. Dit zijn muren die bestaan uit een binnen- en een buitenmuur met daartussen een spouw. Dit is niet veel meer dan een lege ruimte met lucht.

Maar hoe herken je nu een spouwmuur? Er zijn een aantal kenmerken waarmee je zelf kan ontdekken of jouw woning een spouwmuur heeft of niet.

 

Spouwmuur herkennen door…

 • Bouwjaar vanaf 1920
  Een van de indicaties voor het hebben van een spouwmuur is het bouwjaar van jouw woning. Dateert jouw woning van voor 1920 dan heeft deze in principe geen spouw. Voor woningen tussen 1920 en 1975 is de kans 90% dat ze beschikken over een spouw en in veel gevallen ook nog niet geïsoleerd. Nieuwe woningen beschikken vaak wel al over spouwmuurisolatie.
 • Bouwplannen
  Daarnaast is het ook handig om de plannen van jouw woning van dichterbij te bekijken. Zie je een open ruimte tussen de gevel en de binnenmuur dan is de kans groot dat je spouwmuren hebt.
 • Dikte van de muur
  Ook de dikte van de muur is een goede indicatie om te achterhalen of er al dan niet een spouw aanwezig is. Deze kan je gemakkelijk meten ter hoogt van de voor- of achterdeur. Is de muur dikker dan 24 cm dan bestaat de kans dat er een spouw aanwezig is. Muren dunner dan 20 cm kunnen geen spouw hebben.
 • Zelf een gaatje boren
  Je kan ook zelf proberen om een gaatje te boren in de voegen van de gevel. Merk je dat de boor na 5 cm plots naar binnen schiet dan zit je in de spouw.
 • Verluchtingsrooster of open voegen
  Zitten er verluchtingsroosters of zichtbaar open voegen in de gevel dan wil dit zeggen dat er een luchtruimte, en dus een spouw, achter de gevel zit.

 

Of gratis diagnose door expert

Ben je toch nog in twijfel na bovenstaande kenmerken, aarzel dan niet om ons te contacteren. Onze isolatie experts komen graag langs voor een gratis diagnose van uw buitenmuur. Zo bent u 100% zeker van de aanwezigheid van een spouwmuur én of deze al dan niet geschikt is voor spouwmuurisolatie. Zo niet, dan adviseren we u over andere isolatieoplossingen.