Mag een spouwmuur volledig worden opgevuld ?

Ja, dat mag.

Er bestaan veel fabeltjes over volledige spouwmuurvullingen!

De muur moet kunnen ademen, er ontstaat vochtdoorslag, de muur kan niet meer drogen, de isolatie gaat zakken, er gaat schimmel ontstaan,…

 

Even een korte verklaring:

  • Een woning ademt niet via de muren, maar er moet wel voldoende geventileerd worden. Dit gebeurt niet via de spouw.
  • Met de technieken die er vandaag bestaan, gaat er geen vochtdoorslag ontstaan. De isolatiematerialen zijn waterafstotend en niet capilair, wat wil zeggen dat ze geen vocht doorgeven.
  • Een muur droogt niet via de spouw. De buitengevel gaat nooit vocht volledig doorgeven en al zeker niet naar de binnenmuur. Bij de minste zon gaat het water in de gevelsteen verdampen en droogt de muur langzaam op.
  • Op voorwaarde dat het correcte boorpatroon aangehouden wordt en de juiste controles werden uitgevoerd voor de aanvang van de werken, zit de isolatie vast in de muur. Ook nog na enkele jare! Daarbij komt nog dat elke muur oneffenheden of zelfs mortelbaarden heeft waardoor de isolatie extra wordt gefixeerd.
  • Schimmel op binnenmuren ontstaat bij een overmaat aan vocht (slecht geventileerd) in combinatie met een koude oppervlakte (koude muren). Na de isolatie gaat de binnenmuur zijn warmte moeilijker kunnen afgeven aan de spouw, wat betekend dat de warmte langer in de binnenmuur blijft. Als daarbij nog voldoende geventileerd wordt, zou de condensatie drastisch moeten minderen.

 

Nadelen van een volledige vulling:

Het grootste nadeel van een volledige spouwmuurvulling is de thermische belasting:

  • in de zomer kan de gevel zijn warmte niet meer afgeven aan de spouw waardoor de gevel warmer wordt.
  • in de winter gaat de gevel geen warmte meer krijgen van binnenuit zodat de gevel kouder wordt.

 

Conclusie:

Als u nu geen scheuren in de gevel heeft ten gevolge van thermische belasting, is de kans zeer klein dat dit in de toekomst gaat optreden.

Heeft u hier nog vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren!