Isolatiemateriaal

PUR, minerale wol, EPS, PIR, XPS, stro, vlas,… Aan verschillende soorten isolatiemateriaal is op de markt geen gebrek. Iedereen pretendeert goed isolatiemateriaal, zelf het beste isolatiemateriaal te hebben. Dat kan zijn maar elke woning is anders, elke bouwschil is anders opgebouwd en vraagt een specifieke aanpak en geschikte materiaal.

 

Soorten isolatiemateriaal

Het aanbod aan isolatiematerialen is zeer ruim. Ze kunnen opgedeeld worden in verschillende categorieën. Zo heb je kunststof isolatiematerialen zoals PUR, PIR, EPS, XPS,… welke een hogere isolatiewaarde hebben, maar iets duurder zijn. Daarnaast heb je ook nog isolatie van minerale wol zoals glaswol en rotswol en een aantal natuurlijke isolatiematerialen zoals stro, hennep of kurk.

Isolatiematerialen kunnen ook voorkomen in verschillende vormen waardoor ze ook op basis hiervan kunnen opgedeeld worden. Zo kan je kiezen tussen isolatie in de vorm van platen of panelen, dekens, schuim, parels en vlokken.

Bij GT-Foam verkiezen we om voor onze isolatiewerken gebruik te maken van EPS, PUR of glaswol isolatie en dit in verschillende vormen. Voor elke van deze isolatiematerialen zijn we dan ook gecertificeerd aannemer. We kijken steeds naar uw specifieke situatie en noden om te beslissen welk isolatiemateriaal we gebruiken en in welke vorm.

Isolatie vergelijken

Elk materiaal heeft zijn eigen isolatiewaarde, samenstelling, technieken, prijs en kwaliteiten. Isolatiematerialen vergelijken kan op basis van volgende factoren:

 • Isolatiewaarde
  Het ene materiaal heeft een betere isolatiewaarde dan het andere. Dit hangt af van de lambda waarde van het materiaal. Zo heeft PUR voor dezelfde dikte een hogere isolatiewaarde dan glaswol en EPS.
 • Prijs isolatiemateriaal
  Bij de keuze in materiaal houden we ook rekening met uw budget. De isolatiemateriaal prijzen kunnen sterk verschillen. Zo is de prijs voor glaswol over het algemeen goedkoper dan PUR en EPS. Maar de uiteindelijke prijs hangt natuurlijk ook af van factoren zoals terugverdientijd, nodige hoeveelheid (dikte) materiaal, plaatsingskosten,…
 • Vochtbestendigheid
 • Beschikbare vorm
 • Duurzaamheid
 • Gewicht
 • Milieuvriendelijkheid
 • Akoestische eigenschappen

 

Wat is nu het beste isolatiemateriaal?

Dat hangt voornamelijk af van waarvoor u het materiaal wenst te gebruiken en de technische opbouw van de ruimte. PUR isolatie is bijvoorbeeld zeer geschikt voor het isoleren van oppervlaktes zoals vloeren, daken, zoldervloeren, maar ook spouwmuren. Terwijl glaswol isolatie en EPS-isolatie dan weer vaker gebruikt wordt voor het isoleren van holle ruimtes zoals spouwmuurisolatie. Voor elke toepassing spelen ander factoren en eigenschappen een belangrijke rol:

 

Beste isolatiemateriaal dak kiezen

Voor daken zijn er verschillende soorten isolatiemateriaal mogelijk: harde isolatieplaten, de minerale flensdekens bestaande uit rotswol of glaswol,…. Bij de keuze moet rekening gehouden worden met de dakstructuur en de vochthuishouding op en onder het dak. Ook een belangrijk punt dat vaak over het hoofd wordt gezien bij dakisolatie zijn de akoestische eigenschappen van materiaal. Wat wordt de uiteindelijke bestemming van de ruimte onder het dak?

Mogelijkheden isolatiemateriaal dak

Type

Glaswol EPS

PUR

Hellend dak met onderdak

x

Hellend dak zonder onderdak

x

Hellend dak, kamers zijn afgewerkt

x

x

x

Plat dak, inclusief nieuwe dakbedekking

x

 

Beste isolatiemateriaal vloer kiezen

Ook bij vloerisolatie hebben we verschillende mogelijkheden. Hier moet voornamelijk rekening gehouden worden met volgende factoren:  drukvastheid, thermische weerstand, toekomstige belasting (gewicht) en natuurlijk de ondergrond. Is deze zuiver, vlak, liggen er leidingen en buizen? En tot slot de voorziene vloeropbouw. Allemaal zaken waar vooraf over moet nagedacht worden.

Mogelijkheden isolatiemateriaal (zolder)vloer

Type

Glaswol

EPS

PUR

Op de vloer, ruwe beton

x

Onder de vloer, via kruipruimte

x

Zoldervloerisolatie, toegankelijk

x

Zoldervloerisolatie, niet toegankelijk

x

x

 

Beste isolatiemateriaal muur kiezen

Gaat het over nieuwbouw of over het na-isoleren van muren? Het antwoord op deze vraag speelt een belangrijke rol in de keuze van het geschikte materiaal.  Zo wordt bij nieuwbouwwoningen zeer veel gebruik gemaakt van PUR-platen of PIR-platen. Voor na-isolatie van de (spouw)muren wordt dan weer gekozen voor inblaaswol, EPS-parels of PUR.

Mogelijkheden isolatiemateriaal (spouw)muur

Type

Glaswol

EPS

PUR

Tussen binnen & buitenmuur (in spouw)

x

x

x

Tegen de binnenmuur

x

Langs buitenmuur

x

 

Het beste isolatiemateriaal kiezen doe je best met iemand die er dagelijks mee bezig is. Bij GT-Foam houden we rekening met tal van factoren zoals prijs isolatiemateriaal, de technische en jouw specifieke noden, en omdat wij niet gebonden zijn aan één systeem of materiaal kunnen wij onafhankelijk advies geven.

Aarzel dus zeker niet om ons om advies te vragen. Wij helpen je zeer graag met het maken van de beste keuze!

Neem vrijblijvend contact op