fbpx

Gespoten PUR-isolatie

Wil je jouw woning isoleren of na-isoleren? Dan is gespoten polyurethaan, kortweg gespoten PUR, een zeer geschikt isolatiemateriaal. Deze methode biedt een snelle, betrouwbare en efficiënte isolatie met een gunstig resultaat.

Met gespoten PUR kunnen we moeiteloos elk oppervlak isoleren, van daken en vloeren tot de onderzijde van vloeren via kruipruimtes. Zelfs holle ruimtes zijn geen uitdaging voor onze isolatiespecialisten!

Ontdek snel jouw voordelen


spouwmuur vullen met minerale wol

Wat is polyurethaan of gespoten PUR?

Polyurethaan (PUR) ontstaat door een chemische reactie tussen twee vloeistoffen: polyol en ISO. Zodra deze componenten worden gemengd, vormt zich PUR-schuim, dat uithardt nadat het is aangebracht. Afhankelijk van de samenstelling van de polyol kan het schuim harder of zachter worden.

Het schuim bevat kleine luchtbelletjes gevuld met stilstaande droge lucht, wat gespoten PUR bijzonder geschikt maakt als isolatiemateriaal.

 

Voordelen van gespoten PUR-isolatie

Gespoten PUR biedt de hoogste isolatiewaarde op de markt en is bovendien betrouwbaar, snel en zeer efficiënt. Hieronder vind je een overzicht van alle voordelen:

  • Maximale isolatiewaarden
    De uitstekende lambda-waarde van gespoten PUR zorgt voor maximale isolatie met een minimale dikte. Afhankelijk van het systeem en de toepassing varieert deze waarde tussen 0,025 en 0,038 λ (W/mK).
  • Naadloze aansluitingen & luchtdichtheid
    Gespoten PUR vormt een naadloze laag die perfect aansluit op bestaande bouwdelen, waardoor een volledig luchtdichte isolatie ontstaat.
  • Bruikbaar op elke ondergrond
    Beton, steen, hout en metaal zijn uitstekend te isoleren. De oppervlakken hoeven niet volledig vlak te zijn, zolang ze maar droog, stof- en vetvrij zijn.
  • Snelle uitvoering & bewerkbaarheid
    Gespoten PUR-vloerisolatie wordt in één vloeiende beweging aangebracht en is al binnen 2 tot 3 minuten uitgehard. We bouwen deze op in lagen van 3-4cm, waarna er direct verder kan worden gewerkt. Onze isolatiespecialist heeft zo minder dan één dag nodig om de isolatiewerkzaamheden uit te voeren.
  • Duurzaam
    De gespoten PUR is ongevoelig voor corrosie, rot en schimmel. Het beschermt zelfs de ondergespoten materialen, waardoor PUR-isolatieschuim de levensduur van het gebouw bevordert.
  • Milieu- en mensvriendelijk
    Uithardend PUR-schuim isolatie bevat geen irriterende vezels, waardoor het veilig is voor mensen met allergieën. Bovendien is het CFK-vrij en dus een milieuvriendelijk product.
  • Kostenbesparend
    Het aanbrengen van polyurethaanschuim door vakmensen gebeurt snel, wat je aanzienlijke arbeidskosten bespaart.
  • Lichtgewicht
    Gespoten PUR-vloerisolatie bestaat voor 90% uit gesloten cellen gevuld met stilstaande, droge lucht. Dit zorgt voor een zeer laag gewicht, terwijl het isolatiemateriaal toch drukvast blijft. Met ongeveer 40 kg/m³ belast het constructies of bouwdelen nauwelijks extra.
  • Drukvastheid
    De drukvastheid van gespoten PUR is uitzonderlijk hoog. We bouwen de dikte op in lagen van maximaal 3-4 cm, in overeenstemming met de technische voorschriften. Gespoten PUR wordt warm aangebracht en heeft tijd nodig om af te koelen en uit te harden. De volgende laag kan worden aangebracht na 5 tot 20 minuten.

Woning isoleren met PUR?

Aarzel niet langer en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan.

Vraag vrijblijvend een offerte aan
  • Erkend installateur
  • Snel en proper geplaatst
  • Duurzaam materiaal

 

En de nadelen?

Gespoten PUR kent eigenlijk maar twee minpuntjes. Enerzijds is er de geur die vrijkomt na de plaatsing, maar met voldoende ventilatie verdwijnt deze al binnen enkele uren.

En anderzijds is de herbruikbaarheid van de bouwmaterialen waarop PUR-schuim wordt aangebracht beperkt. Omdat het schuim zich sterk hecht aan de onderliggende materialen, kunnen deze lastig of zelfs niet meer hergebruikt worden.

 

Technische eigenschappen van gespoten PUR isolatiemateriaal

De isolatiewaarde van PUR-schuim is zeer hoog door de combinatie van de lage lambda-waarde en de naadloze aansluiting op bestaande bouwdelen.

Polyurethaan of PUR (vloerisolatie)
Eigenschap Waarde Norm
Dichtheid gem. 40 kg/m³ EN 1602
Druksterkte / drukweerstand @10% > 150 kPa (>15ton/m³) EN 826
Waterabsorptie < 0,3 kg/m² EN 1609
Gedeclareerde verouderde thermische geleidbaarheid 0,025-0,027 W/mK EN 14315-1:2013
Gesloten cellen > 90% ISO 4590

 

Keuze uit verschillende PUR-vormen en isolatietechnieken

PUR-vloerisolatie kan op verschillende manieren worden toegepast: als polyurethaanschuim (gespoten of gegoten) of in de vorm van PUR-platen. Welke methode wordt gekozen, hangt af van jouw specifieke situatie en het te isoleren oppervlak of volume.Gespoten PUR is ideaal voor ongelijke ondergronden en moeilijk bereikbare plekken. Doordat het snel en efficiënt kan worden aangebracht, is dit de meest gebruikte vorm van PUR-isolatie.

  • Bij het isoleren van oppervlakken kunnen we PUR schuimen door het te spuiten of te sprayen. Deze PUR-spraytechniek is ideaal voor vloerisolatie, zoldervloerisolatie, dakisolatie of vloerisolatie via de kruipruimte. Dankzij de zeer korte reactietijd begint de schuimvorming enkele seconden na het mengen, waardoor een uitstekende hechting ontstaat. Oneffenheden en obstakels zoals leidingen en holtes worden volledig ingepakt en opgevuld.
  • Voor holle volumes, zoals spouwmuren, wordt het PUR-schuim geïnjecteerd. . Omdat de reactie later start, heeft het mengsel voldoende tijd om in vloeibare vorm alle gaten, spleten en holtes te bereiken. Vervolgens begint het schuim te vormen en vult het zelfs de moeilijkst bereikbare plekken in het volume.

PUR-isolatieplaten worden gesneden uit blokken die machinaal worden geproduceerd volgens het gietprincipe, in een continu of discontinu systeem. Na de productie wordt de afwerking aangebracht, zoals meerlaagse aluminium-, mineraalvlies- of bitumencachering.

Welke PUR-isolatietechniek, schuim of plaat het meest geschikt is voor jouw situatie, bespreken onze isolatieadviseurs graag samen met je. 

 

Toepasbaarheid van in-situ isolatie met PUR-schuim

Gespoten PUR kan worden gebruikt voor de isolatie van vloeren, daken, zoldervloeren, spouwmuren, kruipruimtes, evenals in de industriële, agrarische en maritieme sector.

 

 

PUR-isolatie prijs

De prijs van PUR-schuim per m² varieert gemiddeld tussen de 10 en 30 euro, afhankelijk van de dikte, het te isoleren oppervlak (hoeveel materiaal er nodig is) en de complexiteit van de werkzaamheden (duur van de uitvoering). In vergelijking met andere isolatiematerialen, zoals traditionele glaswol, XPS of EPS, is gespoten PUR een zeer betaalbare optie. Dit komt door de volgende factoren:

  • Beperkte arbeidstijd
    Omdat het aanbrengen van PUR-isolatie gebeurt door professionals, is de arbeidstijd aanzienlijk korter, vooral vergeleken met het leggen en op maat snijden van traditionele PUR-isolatieplaten. Dit maakt de gespoten versie niet alleen efficiënter, maar ook voordeliger.
  • Hoge isolatiewaarde
    Dankzij de hogere isolatiewaarde van gespoten PUR, in vergelijking met cementgebonden EPS-alternatieven, kan de benodigde dikte beperkt blijven. Dit resulteert in minder materiaalverbruik en een kortere werktijd. Hierdoor wordt de investering in PUR sneller terugverdiend.
  • Isolatiepremie
    Voor je investering in isolatie kun je bij je netbeheerder een premie aanvragen. Deze premies veranderen regelmatig, dus laat je door ons adviseren over de meest actuele mogelijkheden.

Zoals eerder vermeld, wordt de prijs van PUR-isolatie bepaald door de omvang van het project, zoals de oppervlakte en de gewenste dikte van de isolatielaag. Benieuwd naar de kosten voor PUR-isolatie in jouw woning of project? Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan.

 

GT-Foam, dé PUR-isolatiespecialist in de Kempen

Het spuiten van PUR-isolatie laat je het beste over aan een professional om de kwaliteit en een snelle uitvoering te waarborgen. GT-Foam is gespecialiseerd in gespoten PUR en al onze vakmannen hebben jarenlange ervaring.

Wil je jouw woning isoleren met PUR-schuim of heb je nog vragen? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij bieden je graag een vrijblijvende offerte en advies op maat.

Woning isoleren met PUR?

Aarzel niet langer en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan.

Vraag vrijblijvend een offerte aan
  • Erkend installateur
  • Snel en proper geplaatst
  • Duurzaam materiaal