fbpx

PUR isolatie

Wil je jouw woning isoleren of na-isoleren? Dan is gespoten polyurethaan, of in het kort PUR, een zeer geschikt isolatiemateriaal.

Met PUR kan elke oppervlakte bedekt worden. Zowel daken, vloeren als de onderkant van de vloer via de kruipruimtes, kunnen voorzien worden van een PUR isolatielaag. Ook holle holtes vormen voor onze isolatievakmannen geen enkel probleem!

Isoleren met PUR is snel en betrouwbaar met een voordelig en efficiënt resultaat als gevolg!

Ontdek snel jouw voordelen


spouwmuur vullen met minerale wol

Wat is polyurethaan?

Polyurethaan (PUR) is het resultaat van een chemische reactie die ontstaat wanneer twee vloeistoffen, polyol en MDI, gemengd worden. Kort nadat deze componenten zijn samengevoegd ontstaat het PUR schuim dat zal uitharden nadat het vrij komt. Afhankelijk van de gekozen polyol samenstelling zal dit schuim harder of zachter zijn.

Binnen dit polyurethaanschuim zitten minuscule luchtbellen die stilstaande droge lucht bevatten. Het is net dit kenmerk dat PUR erg geschikt maakt als isolatieschuim.

 

Voordelen van gespoten PUR isolatie

 

PUR heeft de beste isolatiewaarde op de markt en is daarnaast betrouwbaar, snel en uiterst efficiënt. Hieronder geven we een overzicht van alle voordelen:

 • Uitstekende lambda waarde waardoor een maximale isolatiewaarde kan bekomen worden met een minimum isolatiedikte. Deze waarde ligt tussen 0,025 en 0,038 λ (W/mK) naar gelang het systeem en toepassing.
 • Naadloze aansluitingen & luchtdicht. PUR vloeit naadloos in elkaar en sluit perfect aan met bestaande bouwdelen waardoor het geheel luchtdicht wordt.
 • Bruikbaar op elke ondergrond. Beton, steen, hout, metaal,… zijn perfect isoleerbaar. De oppervlaktes hoeven zelfs niet vlak te zijn, enkel droog, stof- en vetvrij.
 • Snel in uitvoering & bewerkbaarheid. Gespoten Pur vloerisolatie wordt in één vloeiende beweging gespoten en is al na 2 à 3 minuten uitgehard. Dit maakt dat er meteen kan verder gewerkt worden en onze isolatiespecialist minder dan 1 dag nodig heeft voor het uitvoeren van de isolatiewerken.
 • Duurzaam & blijvend efficiënt: De gespoten PUR vloerisolatie is ongevoelig voor corrosie, rot en schimmel. Het beschermd zelfs de ondergespoten materialen waardoor PUR isolatieschuim de levensduur van het gebouw bevorderd.
 • Vriendelijk voor mens en milieu: uitgereageerd purschuim bevat geen irriterende vezels waardoor dit materiaal geen problemen geeft voor mensen met allergieën. Daarnaast is het ook een CFK-vrij en dus een milieuvriendelijk product.
 • Kostenbesparend: Doordat het aanbrengen van polyurethaanschuim door vakmensen snel kan gebeuren, bespaar je heel wat arbeidsuren uit.
 • Licht in gewicht maar toch drukvast: Gespoten PUR Vloerisolatie bestaat voor 90% uit gesloten cellen die gevuld zijn met stilstaande, droge lucht. Dat geeft het materiaal een zeer laag gewicht, maar is het toch drukvast. Met ongeveer 40kg/m³ worden constructies of bouwdelen nauwelijks extra belast.
 • Drukvastheid : de drukvastheid van gespoten pur vloerisolatie ligt ongezien hoog, we bouwen de dikte steeds op in lagen van max 3-4cm dit volgens de technische voorschriften. Pur wordt warm gespoten en heeft tijd nodig om ‘af te koelen’ en uit te harden. De volgende laag volgt na 5 à 20min

Woning isoleren met PUR?

Aarzel niet langer en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan.

Vraag vrijblijvend een offerte aan
 • Erkend installateur
 • Snel en proper geplaatst
 • Duurzaam materiaal

En de nadelen?

Pur isolatie heeft maar 2 minpuntjes. Enerzijds de geur die vrijkomt na de plaatsing van het materiaal. Maar deze is, mits voldoende ventilatie, na een paar uur alweer verdwenen.

En anderzijds de herbruikbaarheid van de bouwmaterialen waarop de PUR isolatie is aangebracht. PUR schuim kleeft zich vast aan alle bouwmaterialen waardoor deze niet meer, tot moeilijk, te hergebruiken zijn.

 

Technische eigenschappen van PUR(schuim) isolatiemateriaal

De isolatiewaarde van PUR schuim ligt zeer hoog dankzij de combinatie van zijn lage lambda waarde en de naadloze aansluiting op bestaande bouwdelen.

Polyurethaan of PUR (vloerisolatie)
Eigenschap Waarde Norm
Dichtheid gem. 40 kg/m³ EN 1602
Druksterkte / drukweerstand @10% > 150 kPa (>15ton/m³) EN 826
Waterabsorptie < 0,3 kg/m² EN 1609
Gedeclareerde verouderde thermische geleidbaarheid 0,025-0,027 W/mK EN 14315-1:2013
Gesloten cellen > 90% ISO 4590

 

Keuze uit verschillende PUR vormen en isolatietechnieken

PUR isolatie kan op meerdere manieren gevormd worden: polyurethaan schuim (sprayen of gieten) of PUR platen. Welke vorm gebruikt wordt hangt af van jouw situatie en het te isoleren oppervlakte of volume.

Gespoten PUR schuim is perfect voor oneven oppervlaktes en moeilijk te bereiken locaties. Aangezien purschuim aanbrengen zeer snel en efficiënt verloopt is dit de meest voorkomende vorm.

 • Bij het isoleren van oppervlaktes kunnen we de PUR spuiten of sprayen. Vloerisolatie, zoldervloerisolatie, dakisolatie of vloerisolatie via de kruipruimte kan perfect worden aangebracht met deze PUR spraytechniek. Door de zeer korte reactietijd gaat de schuimvorming seconden na de menging starten en krijgen we een zeer goede hechting. Oneffenheden en obstakels zoals leidingen en holtes worden volledig ingepakt en gevuld.
 • Bij holle volumes zoals spouwmuren gaan we het PUR isolatieschuim gieten door de holte te injecteren met het vloeistofmengsel. Omdat de reactie van het mengsel later start heeft het tijd om in vloeibare toestand alle gaten, spleten, kieren en holtes op te vullen. Daarna gaat het beginnen schuimen en vult het de moeilijkst bereikbare plaatsen in een volume.

PUR isolatieplaten worden gesneden uit blokken. Deze worden machinaal gemaakt volgens het gietprincipe in een (dis-)continue systeem. Achteraf worden de afwerking zoals meerlaagse aluminium-, mineraal vlies- of bitumencachering aangebracht.

Welke PUR isolatietechniek, welk PUR schuim of PUR plaat het best bij jou gebruikt wordt bespreken onze isolatieadviseurs graag samen met je.

 

Toepasbaarheid van in-situ isolatie met PUR schuim

PUR kan gebruikt worden voor de isolatie van vloeren, daken, zoldervloer, spouwmuren, vloerisolatie via de kruipruimte en in de industriële, agrarische en maritieme sector.

 

 

PUR isolatie prijs

De prijs van pur schuim per m² ligt gemiddeld tussen de 10 en de 30 euro en is sterk afhankelijk van de dikte, de oppervlakte (hoeveelheid materiaal) en de moeilijkheidsgraad van de werken (werkduur). Op zich is pur isolatie zeer betaalbaar in vergelijking met andere alternatieve materialen zoals de traditionele glaswol, XPS of EPS. Dit komt door volgende factoren:

 • Beperkte arbeidstijd van PUR spuiten. Omdat het spuiten van PUR isolatie uitgevoerd wordt door professionelen is de arbeidstijd beperkt. Zeker in vergelijking met het leggen en uitsnijden van traditionele pur isolatie platen. Dit maakt dat de gespoten versie efficiënter en goedkoper is.
 • Hoge isolatiewaarde. door de hogere isolatiewaarde van gespoten pur dan bijvoorbeeld cementgebonden EPS alternatieven blijft de dikte, dus het verbruik en de werktijd, beperkt. De kostprijs van PUR is dus sneller terugbetaald.
 • Isolatiepremie: bij je netbeheerder kan je voor de investering in isolatie een premie krijgen. Deze premies wijzigen regelmatig dus laat je door ons adviseren.

Zoals gezegd wordt de prijs van pur isolatie bepaald door de omvang van het isolatieproject; de oppervlakte, de dikte van de isolatielaag,… Benieuwd naar de prijs voor PUR isolatie in jouw woning of isolatieproject? Vraag ons vrijblijvend een offerte aan.

 

GT-Foam, dé PUR isolatiespecialist in de kempen

PUR isolatie spuiten is iets wat je best aan een vakman overlaat, om de kwaliteit en snelle uitvoering te garanderen. GT-Foam is specialist in PUR isolatie en al onze vakmannen beschikken over jarenlange ervaring.

Wil je graag jouw woning isoleren met PUR schuim of heb je nog wat vragen? Neem dan vandaag nog contact met ons op en wij bezorgen je graag een vrijblijvende offerte en advies op maat.

Woning isoleren met PUR?

Aarzel niet langer en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan.

Vraag vrijblijvend een offerte aan
 • Erkend installateur
 • Snel en proper geplaatst
 • Duurzaam materiaal