Hoe dik moet zoldervloerisolatie zijn?

Elders op onze website komt het al aan bod: als je een zolder amper gebruikt, is het rendabeler om de zoldervloer te isoleren dan het dak. Belangrijk om weten is wel hoe royaal je moet isoleren, want alleen zo maak je maximale (energie)winst.

Isoleren met PUR voor een maximaal resultaat

Voor isolatie van een zoldervloer is PUR, ofwel polyurethaan, een bijzonder geschikt middel.  Isoleren met PUR heeft diverse voordelen. De isolatiewaarde van PUR is zeer hoog. Voor wie van cijfers houdt: PUR bestaat voor meer dan negentig procent uit gesloten cellen,  de dichtheid ligt tussen de 35 en 45 kg per m³ en de vervorming met 40 kPA drukbelasting is lager dan vijf procent. Of in mensentaal: ook met een bescheiden dikte kan je al een zeer degelijke isolatiewaarde behalen.

Hoeveel centimeter PUR heb je nodig

Weten hoeveel PUR je nu precies moet steken, is een vereiste om enerzijds je energiewinst te berekenen, en anderzijds de normen te halen voor een isolatiepremie. Vanaf een Rd-waarde van 4,5m² K/W woon je namelijk beslist energiezuinig en kan je aanspraak maken op een isolatietoelage. Maar wat betekent dit omgerekend in centimeters? Laat ons het konijn maar uit de hoed toveren: om de richtlijn van Rd-waarde 4,5 m² K/W te halen, dien je 12 centimeter PUR te voorzien.

Voor 12 centimeter krijg je veel terug

Voor alle duidelijkheid, de isolatielaag wordt niet ingespoten, maar wel voorzien op de bestaande zoldervloer. De isolatie wordt laag na laag opgebouwd, verstijft en is nadien perfect begaanbaar. Het geheel is bovendien naadloos, wat maakt dat warmtelekken niet meer voorkomen. Het schuim beschermt bovendien alle ondergespoten materialen, waaronder ook leidingen, waardoor de levensduur van je huis verlengt. Met een luttele 12 centimeter isolatie woon je dus langer, comfortabeler én goedkoper.